Felhő

Jelenlegi hely

Ahogy meteorológiai értelemben, úgy az informatikában sem beszélhetünk a felhő, mint fogalom egyetlen igaz jelentéséről. Általánosságban elmondhatjuk, hogy felhő vagy felhő szolgáltatás alatt érthető - megközelítéstől függően - mind az osztott erőforrások (hálózat, szerverek, adattárolók) halmazai, mind az ezeken kialakított alkalmazások és szolgáltatások.

Szolgáltatás modellek szerint az alábbi felhő szolgáltatásokról beszélhetünk:

 • IaaS (Infrastructure as a Service)
  Számítási, adattárolási és hálózati kapacitást biztosít a felhasználórészére, aki ezáltal felépítheti a saját virtuális infrastruktúráját: virtuális gépekkel (melyeken a saját belátása szerinti operációs rendszer fut), és az azokat összekapcsoló virtuális hálózatokkal.

 • PaaS (Platform as a Service)
  Fejlesztői környezetet biztosít a felhasználó számára. Ezt felhasználva saját alkalmazások hozhatóak létre és telepíthetőek a rendelkezésre bocsátott platformon. A felhasználó teljes kontrollal bír a telepített alkalmazás felett, valamint lehetősége lehet arra, hogy az alkalmazást befogadó környezet egyes paraméterei az igényeinek megfelelően kerüljenek beállításra.

 • SaaS (Software as a Service)
  A szolgáltató által létrehozott, cloud infrastruktúrán futó alkalmazást biztosít a felhasználó számára. A felhasználó legtöbb esetben kizárólag az alkalmazáson belüli, rá vonatkozó felhasználó specifikus beállításokhoz fér hozzá.

Telepítési modellek szerint létezik:

 • Privát felhő, ahol a felhő infrastruktúra egy vállalat/intézmény kizárólagos használatában van.
 • Közösségi felhő, ahol a felhő infrastruktúrát több vállalat/intézmény együttesen biztosítja egy közös cél érdekében.
 • Publikus felhő, melyben a felhő infrastruktúrát bárki igénybe veheti. Az infrastruktúra, mely a felhő szolgáltató telephelyén van, lehet akadémiai, állami vagy akár üzleti tulajdonban/kezelésben, vagy ezek valamely kombinációjában.
 • Hibrid felhő, mely kettő vagy több különálló felhő (az előbb felsorolt típusokból) kompozíciója. Ezek egyedi entitások maradnak, ugyanakkor technikai értelemben kapcsolódnak egymáshoz, biztosítva az adatok és alkalmazások átjárhatóságát, például terheléselosztási célzattal.

Az NIIF Program által nyújtott felhő szolgáltatásáról itt olvashat.

Az alábbi szolgáltatásaink kapcsolódnak még ide: