Skip navigation.

eduroam

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Eduroam LogoEduroam jelentése Education Roaming, egy intézményi szövetség, amely lehetővé teszi hallgatók és oktatók hozzáférjenek távolról a Campus erőforrásokhoz, akár egy távoli intézményből. A hozzáférés ellenőrzése az otthoni intézménynél történik a eduroam együttműködés során kialakított RADIUS hierarchia segítségével.

Eduroam eredetileg európai kezdményezésként indult, de ma már világ méretűvé vált. A résztvevők teljes listájával és az európai hierarchiával kapcsolatban további információk a http://www.eduroam.org oldalon találhatóak.

Eduroam Magyarországon is egy RADIUS hierarchiával rendelkezik, amely hierarchia legfelső szintjén NIIF helyezkedik el, aki koordinálja és működteti ezt a szolgáltatást. Az NIIF 2006 eleje óta tagja a nemzetközi eduroam szövetségnek.

NIIF az eduroam kísérleti szolgáltatás kialakításához a Campus IPv6 projekt támogatását vette igénybe. A szolgáltatás 2008 novembere óta teljes jogú és felügyelt szolgáltatásként üzemel.

A nemzetközi részvételt, monitorozást, és az eduroam továbbfejlesztését a GN2 JRA5 és SA5 illetve GN3 SA3 munkacsoportjában való együttműködés biztosítja.

A NIIF-en belül résztvevő intézményekről információ található a weboldalon.


 

Eduroam pilot szolgáltatás iránt érdeködök az eduroam@niif.hu címen tudnak érdeklödni. Az eduroam adminisztrátorok munkájának támogatására az eduroam-admin levelezési lista szolgál.

Szolgáltatás és Policy dokumentációk:

Technikai dokumentációk:

Monitorozás:

Nemzetközi eduroam lefedettség: